Intressen viktiga möten platser och händelser

Vad är det jag tycker är roligt och viktigt i livet?

Insikten om att min tid här på jorden är begränsad till en viss tid är både positiv och negativ.  Jag personligen ser mitt jordeliv som ett stort mirakel. Att kunna vara med om ett människoliv är en otrolig gåva och jag uppskattar denna möjlighet till fullo.
En viktig händelse som jag fick vara med om i arton årsåldern förstärkte min vilja att leva ytterligare när jag ensam lyckades överleva en bilkrock där några jämngamla ungdomar tyvärr förlorade sina unga liv. Ofta har jag tänkt på dom två killarna som inte fick vara med om resten av en normal livslängd. Jag kan påstå att jag känner till hur det är att ha fått detta underbara liv till skänks två gånger.
Denna min positiva grundinställning genomsyrar mitt liv och svaret på ovanstående fråga är att det är viktigt att ta hand om sitt liv för alternativet är den eviga sömnen.
Hur tog jag då hand om mitt liv?

Tidigt var jag överens med mig själv att jag ville se mycket av denna värld och det innebar att resa ut och uppleva många olika länder, möta olika människor, kulturer och miljöer.
Genom att jag så småningom lyckades  hitta ett arbete som gav mig möjlighet att kunna göra allt detta inom jobbets ramar så uppfylldes denna min önskan.
Men redan innan dess så förde mig min reslust under en tre månader lång resa till stora delar av Amerika och Mexiko. När jag kom hem kändes det som om jag hade genomgått ett mandomsprov. Nu skulle jag klara av även allt annat som jag hade framför mig i livet.

Det skulle bli mer av den varan. En båtfärd från Rotterdam till Brasilien. Vistelser i Egypten, Saudiarabien, Oman och många länder i Sydamerika. Österut till Japan och Kina och även en hel del länder i Afrika. Vart jag än kom mötte jag människor som var väldigt lika mig och hade samma basala behov av att klara sig och sina närmaste på ett värdigt sätt genom livet.

Ett annat sätt än att resa är att lära sig om världen och dess människor  genom att sluka böcker. Dom är en viktig del i mitt liv. En ovärderlig skatt som jag kan ösa ur under hela mitt liv. I min pensionärstillvaro så intar boken an ännu större plats än förr. Numera så behöver jag aldrig titta på klockan innan jag lägger boken åt sidan.

Att sitta framför brasan och följa Shakeltons och Amundsens öden i Antarktis eller vara med på den expeditionen där Lewis och Clarke sökte efter vägen från Missisipi till USA`s västkust under tre års tid känns som om jag var med på hela långa resan.

Filosoferna som försökte förklara olika sätt att leva för oss vanliga ingår även de i mina studier.

Jag är fortfarande ute efter att hitta guldet genom att hålla mig ajour med vad som är det senaste som gäller tills nästa trend eller sanning tar över.
Den enda oro jag kan känna ibland är när jag tittar på den bokhög som jag har väntandes i mina hyllor och som jag undrar om jag kommer att hinna ta itu med dem. Men det är tack och lov ett lyxproblem.

Bland de hobbies jag haft och har kan jag nämna spelet schack som har gett mig en hel del att tänka på under årens lopp.
Båtlivet har jag genomlevt både med och i roddbåtar, segelbåtar, motorbåtar och kajaker. Stockholms skärgård fick jag uppleva både från norr till söder under årens lopp både genom att ha hyrt sommarställen på Möja och Södra Stavsudda och så småningom genom att bo på Mörkö och där ha nära ut på havet och till öarna.

Jag har haft perioder då jag tyckte mycket om att gå på teater och musikkonserter. Numera så blir det mest musik som framförs på kulturhuset i Järna. Tillsammans med vänner så är det ett stort nöje att få höra första klassens musikanter på denna fantastiska musikscen.
Att hålla fast olika ögonblick, miljöer och tillfällen med hjälp av en kamera ger mig möjlighet att ta del av tidsperioder som annars för längesen hade varit förlorat för alltid. Det gäller både bilder på barn och barnbarn samt resor och natur.

Förutom mina jobbresor så har jag varit med om resor där jag både rest ensam och med min fru och barnen. Häromåret tog jag under olika omgångar barnbarnen med till mitt gamla hemland för att visa dom lite av sin ursprungliga härkomst. Det visade sig nyligen att de senaste åren så besökte min fru och jag enbart öar i medelhavet. Det blev Kreta, Cypern, Santorini, Korsika, Sardinien.
En annan trip som gav oss mycket gick med buss genom Sverige upp till Kiruna och Narvik till Lofoten. Flera somrar gick bilen ner till västkusten där vi har några smultronställen dit vi brukar återkomma regelbundet. Borta bra men hemma bäst. Så låter det fortfarande efter alla resor och det är det bästa betyget man kan ge sig själv eftersom det betyder att man har hittat det bästa stället på jorden. Så känns det för min fru och mig.

När jag pensionerades så fick jag mer tid över att intressera mig för min nya hembygd. Visserligen hade vi vårt sommarställe  på ön under nästan trettio år innan vi flyttade 2008 från Lidingö till Mörkö. Vi hade sett en hel del av den vackra ön men det var först då som jag började intressera mig på allvar för denna del på klotet. I Hembygdsföreningen så välkomnades jag och hittade jämngamla kompisar och vi hjälptes åt att få ordning på deras fantastiska arkivskatt. Jag undrade om det fanns vissa skrifter som var digitaliserade. Svaret var nej. Där såg jag plötsligt ett sätt att kunna göra en bestående samhällsinsats. Jag tyckte att det borde finnas en möjlighet att hemifrån kunna få tillgång till den kulturskatt som gömde sig i ett antal gamla skåp och rum. Jag började målmedvetet att skanna in alla deras tusentals dokument. Det tog mig månader av idogt arbete som jag utförde i mitt hem under ett långt vinterhalvår. Men nu finns i stort sätt allt material att tillgå hemifrån via en hemsida som jag skapade för Hölö Mörkö Hembygdsförening med adress www.holomorkohbf.se

Det kändes bra att kunna bidra med något konstruktivt för kulturen.
När det var avklarat så tyckte jag att jag hade hämtat all intressant kunskap för eget bruk och kände för att lämna över hemsidan till andra och gå vidare. 

Parallellt med mitt ideella arbete för hembygdsföreningen hade jag börjat skriva ned min hågkomster. Jag funderade länge över vilken form jag skulle använda. Efter en hel del experimenterandet kom jag på att jag skulle skriva dem direkt på nätet. Därigenom  skulle jag slippa att ge ut dem i bokform. Dessutom så skulle jag lätt kunna infoga mina hundratals fotografier både i svartvit och färg som jag har samlat på mig under ett helt liv. Jag har i nuvarande stund hållit på med mina hågkomster i ca tio år och har kanske kvar 20 procent innan jag skrivar sista kapitlet. Det är min dotter Maria som har bett mig att skriva ned mina historier och hon har läst igenom ca 100 kapitel av 116. Det är bara en handfull människor som jag hitintills gett mitt lösenord för att kunna läsa och lyssna på mitt liv. Jag har nämligen talat in alla kapitel förutom att de finns i skrift och bild. Ett långvarigt men härligt projekt som ger mig möjlighet att leva igenom mitt liv på nytt men även rannsaka mig och se var jag har brustit. Det kan vara smärtsam men dok viktigt. Vid sidan om så har jag gått på en och annan skrivcirkel och fått lite nya lärdomar om hur man skall bära sig åt. Trots att jag skriver som en kråka så tycker jag själv att det viktiga är att min historia berättas och att den som är intresserad har möjlighet att ta del av den. Allt detta är det roligaste jag har hållit på med och det är det viktigaste för att som jag sa i början så gäller det att ta vara på sitt liv innan det tar slut på jorden.

PS.Mat är bra att ha och den skall helst smaka bra.

Sport är en trevlig tidsfördriv ibland. Gillar mest att se på världsklass tennis och golf.
Själv nöjar jag med mig lite friskis och svettis samt långa härliga promenader i naturen.

Idoler har jag inga.

Politik är intressant och viktigt och jag beundrar dem som orkar hålla på med det. Jag skulle ha svårt att samsas med alla andra i demokratisk ordning och därför är jag glad att det finns folk som orkar dra det lasset.
En vanlig dag går jag upp mellan åtta och tio. Först frukost med tidningsläsning under minst en timme. Sen kanske en timmes promenad eller handla vid behov. Jobb ute om vädret är det rätta. Älskar att fälla träd och såga samt klyva. Lite fillunch. Skrivjobb eller hemsidejobb som jag utför åt andra. Sedan fika och läsa. Äter middag kring sex. Lite kvälls TV efter nyheterna eller någon serie på streamingkanalerna. Kvällen avslutas alltid med en bra bok och sedan är det godnatt.

Print Friendly, PDF & Email