Min trädgård   

Min trädgård   
Text av Annika Ekberg Ortler – Pelle Olssons grupp

En lång grusgång leder från vändplanen till verandan och ingången till mitt hus. Den är kantad med en breda rabatter. Just nu blommar lavendeln i blått och lila utefter hela innerkanten. 

Det är lockande att smula sönder några blommor i handen och känna den aromatiska doften. Mot gräsmattan avskiljs rabatten av en smultronhäck där barnbarnen plockar smultron och sätter på strå. 

Blommorna går från blått och lila till rosa med några konstraser i gult. Där finns stormhatt,  stjärnflocka, pioner, verbena, höstaster och många andra perenner. 

För att komma upp till verandan får man just nu tränga sig förbi en stor kaprifolbuske som just nu blommar så rikt att jag inte har hjärta att beskära den. På kvällen är doften bedövande.

I stora vita krukor framför verandan växer rosmarin, timjan, salvia och grekisk oregano. De är bra att ha till hands vid matlagningen. I en stor rundel på gräsmattan växer frodig citronmeliss som smakar bra i te liksom många sorters mynta. Tomten som vetter mot berg, skog, ängar och ett par hus är kantad med en vildväxande häck. De nio fruktträden börjar växa till sig. Mellan ett äppelträd som älgen misshandlat och ett gråpäronträd har jag hängt upp en vit hängmatta där det är rofyllt att vila.

Straxt intill finns en damm där näckrosorna öppnar sina rosa blomkorgar varje morgon. Det sipprar vatten i den lilla bäckfåran som rinner från en liten kulle ner i dammen. 

Det finns olika rum i trädgården. Ett är poolområdet med sitt rätt svala turkosblå vatten omgivet av ett rangligt träplank med klätterrosor. 

Ett annat rum är baksidan med en hel rad komposter och gröna återvinningstunnor. Där finns också grönsaksodlingarna och växthuset där jag odlar tomater och basilika och en hel rad med bärbuskar.

I det lugnaste hörnet av trädgården dit solen når tidigt på morgonen har jag min frukostplats.

Print Friendly, PDF & Email