Intressen, viktiga möten, platser och händelser

                               Intressen, viktiga möten, platser och händelser

      Jag växte upp i en lägenhet innanför en tobaksaffär i Kisa där min mor förutom cigaretter och cigarrer också sålde tidningar av alla de slag. När det inte fanns några kunder läste hon serier och små historier ur tidningarna för mig. Omgiven av ord och löpsedlar lärde jag mig läsa ganska tidigt. På en varubil parkerad på andra sidan gatan kunde jag stava mig fram till ordet PRINSESSKAFFE redan i femårsåldern. Mamma stimulerade mitt läsintresse genom att tidigt följa mig till biblioteket där vi lånade böcker båda två.

   Pappa tyckte om att vara ute i naturen och fotografera och det inspirerade mig också. Vår familj och våra vänner tog ofta med oss matsäck och stannade hela söndagarna vid någon sjö i närheten. Jag var ganska självständig och hittade på lekar med mina kamrater på gården. Så småningom vidgades våra revir till bergen bakom torget. När jag hade långtråkigt ritade jag och målade eller bläddrade i tidningar.

  Jag tyckte det var roligt att börja skolan och lära mig läsa och skriva på riktigt. Där fick vi ju också rita och måla ibland och det blev ett livslångt intresse hos mig. 

Mamma sydde och stickade mina kläder och det gjorde jag också själv längre fram. Även under tonåren då vi flyttat många gånger och mamma var hemmafru hjälptes vi åt att sy och sticka kläder som jag hade designat. Klädintresset växte när jag i tjugoårsåldern var i Paris som au pair. Eftersom jag hade ont om pengar fick jag själv sticka de trånga tröjor som var på modet då. Frankrikevistelsen ledde också till att jag senare läste franska på Uppsala universitet. Där umgicks jag mycket med min tvillingsjäl som jag träffat när jag bodde i Östersund. Efter ett par år flyttade jag vidare till Stockholm där jag läste teaterhistoria och gick mycket på Dramaten som låg nära mitt inackorderingsrum på Riddargatan. Lite senare träffade jag Ägidius som visade sig bo på samma gata som jag. Det blev kärlek vid första ögonkastet och när han fick låna en lägenhet i Gamla Stan flyttade vi ihop där. Vi var båda intresserade av film, foto och litteratur och skaffade klippkort till filmhuset.  Däremot var han en stadsmänniska och på den tiden räckte grönskan i Kungsträdgården och Djurgården ganska långt för honom.

  Min kärlek till naturen har följt mig genom livet och nu bor jag med Ägidius på en naturskön ö i Södertäljes innerskärgård. Jag är inte mycket för att jogga men tycker om att vandra långsamt och följa naturens skiftningar. Ibland blir det även nu som i min ungdomen en och annan akvarell men oftare fotograferar jag. Här finns både berg och slätter, slott och koja, lövskog och kargare landskap men framförallt närhet till havet. Vi är ofta ute med vår båt och ibland paddlar vi kajak.

För mig är det också en stor glädje att ha en egen trädgård till nytta och nöje. Jag förodlar grönsaker och kryddväxter tidigt på våren och planterar sedan ut dem i växthuset och i landen. 

  Det känns bra att verkligen ha rotat sig på en plats efter mitt livs många flyttningar. Så fint att leva här i harmoni med min man sen många år. Vi hjälps åt med huset och trädgården och njuter av lantlivet. Vi som kommer från Östergötland och Österrike har fått nya rötter här. Efter Kisatiden  bodde jag och min familj två år på varje ställe där pappa fått ett nytt och bättre jobb. Det kändes svårt att flytta särskilt från Östersund där jag mött en riktig själsfrände, en dubbelgångare, som jag fortfarande har kontakt med. Våra brev fyller en hel pärm. Ägidius och jag har fått nya vänner i trakten och vår dotter med familj har flyttat till Järna så vi träffas ofta. Sonen med familj bor kvar  på Lidingö där vi bott tidigare. Vi träffar dem ofta särskilt på somrarna.

  Det svenska landskap som inspirerat mig mest är Bohuslän. Sommaren då jag fyllde 16 år hyrde min familj en stuga på Hamburgön och jag blev helt betagen av det landskapet. Där mötte jag också en pojke som blev mitt första svärmeri. Han gick omkring med en diktsamling av Harry Martinsson under armen. Jag får lust att måla och fotografera de kraftfulla, skulpturala bergen, det salta västerhavet och de pittoreska fiskelägena när jag och min man ibland reser till Bohuslän. 

Ägid och jag  har också rest en hel del  tillsammans. Främst till öar i Medelhavet tex Kreta. Förra sommaren reste vi tillbaka dit och hade en givande tid med både kulturella inslag och strandliv. Det finaste och mest minnesvärda blev båtutflykten till S:t Torini. Den började med våldsamma vågor och sjösjuka men slutade med en fin vandring och spektakulär utsikt över det Egeiska havet. 

Print Friendly, PDF & Email