Del 28 Smålandsgatan


Smålandsgatan001

I början på 1965 var det dags att flytta igen och den här gången var det in till stan, närmare bestämt till Smålandsgatan som ligger mellan Norrlandsgatan och Regeringsgatan eller bättre sagt ”låg emellan” för att denna gata finns ej mer!!

Smålandsgatan upp mot Malmskillnadsgatan i början av 1960-talet.

Smålandsgatan upp mot Malmskillnadsgatan i början av 1960-talet.

Exakt där den glasade personalingången till Nordeabanken ligger idag där sträckte sig Smålandsgatan och ungefär där på högre sidan av nedanstående glasingång så fanns ingången till huset dit jag skulle flytta och där sedan tillbringa några underbara månader

xxx

Här löpte Smålandsgatan som försvann när Nordeabanken skulle roffa åt sig mer mark…1857 sträckte sig Smålandsgatan från Malmskillnadsgatan till Norrmalmstorg, i höjd med Biblioteksgatan. I dag slutar Smålandsgatan dock lite längre österut och sträcker sig över Birger Jarlsgatan, fram till Nybrogatan. På 1960-talet, i samband med Norrmalmsregleringen, försvann den västligaste delen av Smålandsgatan som gick över Regeringsgatan fram till Malmskillnadsgatan.

Jag flyttade nu in i ett gammalt tvåvåningshus som låg så centralt så att man inte kunde bo mer centralt. En minut från Norrmalmsplan, en minut från 7 sekel-restaurangen och en minut från NK varuhuset.

Utsikten från vårt hus ned mot Esseltehuset som ligger vid Norrmalmstorg 1965

Utsikten från vårt hus ned mot Esseltehuset som ligger vid Norrmalmstorg 1965

Det var en äldre herre som kom från Berlin och jobbade på Operakällaren som sommelier – det vill säga vinservitör. Via en privat kontakt hade jag lärt känna honom och fått förslaget att flytta dit. Han hyrde en större lägenhet av en äldre dam och hyrde sedan ut ett rum till mig och Giuseppe som kom från Italien och jobbade tillsammans med mig på Grandhotel som kypare. Hyran var mycket förmånligt.

Min kompis Giuseppe framför 7 sekel restaurangen

Min kompis Giuseppe framför 7 sekel restaurangen jobbade dubbla skift för att spara till sin stora Südafrika resa dit han skulle ta sig med en liten Fiat

Giuseppe och jag trivdes jättebra tillsammans och av honom lärde jag mig att lyssna på Charles Aznavour och Barbara och Yves Montand och en massa andra franska gubbar. Hans skivspelare gick varmt så fort någon av oss var hemma. Ibland arbetade vi olika skift och på så sätt så gick vi inte varandra på nerverna .
Smålandsgatan005Jag hade fyllt 18 år  den 28 oktober 1964 och hade  börjat röka cigarrcigarretter eller cigarr regelbunden. Jag ville inte röka cigaretter.
Lägenheten var mysigt och vårt stora rum var mycket trevligt möblerat med lite gammaldags möblemang. Vi hade utsikt mot bakgården.Till rummet  kunde man ta med sig lite kvinnosällskap efter vi hade varit ute och dansat på nån danskrog. När vi sedan kom hem så avslutade vi kvällen med lite Aznavour  och stearinljusdans.

Den här vackra tjejen följde med oss hem efter en danskväll på danshaket "Baldakinen" och så kunde vi sitta uppe och lyssna på Giuseppes skivor..

Den här vackra tjejen följde med oss hem efter en danskväll på danshaket ”Baldakinen” Sen kunde vi sitta uppe och lyssna på Giuseppes skivor..

Det tog till fots ca 8 minuter till Grand Hotel så man kunde sova ända tills en halvtimme innan jobbet skulle börja. Eftersom vi bodde så centralt så hade vi mycket besök hos oss och alla var välkommen. Ibland när det fattades dricka så kunde man bara slinka över till 7 sekel där Freddie höll till och be honom att langa lite dricka ut bakvägen och så sprang man hem igen och festen kunde fortsätta.
Giuseppe som kom från Florens var liten till växten och hade redan i tjugofemårsåldern tappat mycket av sitt hår. Han hade varit i Paris och London och arbetad där som servitör. En skön kille som var alltid vänligt och stillsam. Han hade en bästa kompis som hette Nicola och jobbade i disken på Grand Hotel.

Giuseppe och hans resekamrat till Afrika 1965

Giuseppe och hans resekamrat till Afrika 1965

Dom två tillsammans hade stora planer på en resa till Sydafrika med bil genom hela Afrika. För detta ändamål sparade de ihop varenda öre som dom tjänade och Giuseppe jobbade så ofta det var möjligt dubbla skift för att reskassan skulle bli så stor som möjligt. På en av vårdagarna skulle deras avresa ske. Jag minns att det var lite lätt snöfall i luften när dom släpade ned sina resväskor till en liten Fiat 600. Jag kan fortfarande minnas  ögonblicket där dom startar bilen och vinkande ta farväl från mig.

Cigarr och lite vin och alla svenska hundralappar som seglade upp i luften ....

Cigarr och lite vin och alla svenska hundralappar som seglade upp i luften ….

Dagen innan satt vi på rummet och festade lite och Giuseppe hade varit på banken och tagit ut alla sina pengar inför avresan. Nu lekte dom och staplade upp alla papperspengar som var resultatet av ett års hårt slit i Stockholm.
Vilken målvetenhet. Beundransvärt. Vi rökte cigarr alla tre och drack lite rödvin och de hela avslutades genom att Giuseppe tog papperspengahögen med alla hundralappor och kastade den virvlande upp i luften och skrek samtidigt att nu ber det av. Sen låg han och kompisen på knäna och plockade ihop alla sedlar igen.
Detta var innan det kom vår tids kreditkort i bruk. Dagen efter var dom borta och ofta har jag undrat hur det gick för dom och om dom klarade sin dröm att ta sig genom hela Afrika med denna lilla bil. Och varje gång jag tänkte på dom så kom jag till uppfattningen att dom klarade det. Jag hoppas i alla fall det. Somliga människor är man glad och tacksam över att man har mött på sin väg genom livet. Giuseppe, min trevliga rumskamrat, är definitivt en av dom.

Här tog vi lite kort av varandra innan den lilla Fiaten gav sig iväg till Südafrika...

Här tog vi lite kort av varandra innan den lilla Fiaten gav sig iväg till Südafrika…

Framåt mars/april fick jag för mig att jag skulle åka på semester  till Mallorca. Det var en reklam för resor som lockade mig. Spies hette resebyrån som sålde billiga resor till Mallorca och i synnerhet i sista minuten så kunde man komma över en biljet för 175 svenska kronor för en vecka med inkvartering och frukost  på Mallorca. Jag slog till och lyckades genom att byta lite jobbtider med Harrie och efter ett godkännandet av restaurangchefen så bar  det av till ”Mallis” som det hette på den tiden. Spännande att ta planet från Arlanda flygplats och dra iväg.
Smålandsgatan006
Det var min första flygresa och mest minns jag när jag klev av planet. Här var det mild klimat  mitt i vintern och jag var  bland annat med på en ridutflykt utan att ha suttit på en häst sen jag var i femårsåldern och morfar hade lyft upp mig  på en av sina hästar och lät mig sitta där under en liten runda där han ledde hästen.

Här satt jag en del eftermiddagar på en restaurang ovanför stranden och drack "lumumbas"...

Här på Mallorca satt jag en del eftermiddagar på en restaurang ovanför stranden och drack ”lumumbas”…Det var årets innedrink kallad efter Patrik Lumbumba som var en kongolesisk ledare som hade dödats. Drinken innehöll chokolad och rum. Efter några … mådde man bra.

Det hände en märklig historia. Det var ju så att man bodde två personer på ett rum och när jag träffade en tjej som jag tände på och ville gärna ha med henne till min säng så gällde det att pussla ihop det med min rumskamrats tider. Honom kände jag  inte men det löste sig på något sätt. En eftermiddag så var tjejen som var en amerikanska och övervintrade på Mallorca på mitt rum och allt var frid och fröjd och det var egentligen bara att hoppa in i sängen vilket vi  gjorde.  Men efter vi hade hånglat ett tag så hände någonting som gjorde att jag tappade helt och hållet lusten till fortsättningen och det uppfattade den här tjejen som väldigt negativ för att inte säga ohållbart.

En mycket unik och ovanligt incident!!

En mycket unik och ovanligt incident!!

Hon blev aggressiv stod upp och började klä på sig och det gjorde även jag som var förvånat över hennes beteende och sedan så gav hon mig en ordentligt örfil och innan jag kunde reagera på den så sprang hon mot dörren och lämnade rummet. Gissa om jag vart förvånad . Hon var så förbannat för att jag hade tappat lusten att ligga med henne att hon reagerade  på det sättet. Omvända världen. Som tröst kan jag säga att det var enda gången i mitt liv där jag inte ställde upp och gjorde min förväntade plikt. Jag fick senare reda på att hon brukade använda narkotika och att det var troligen det som var ursak till hennes reaktion. Då kändes det lättare att förstå henne. Det är en del av vad jag minns från min första semesterresa och att den var jättebilligt samt att den gav mersmak för resandet. Jag skulle återvända långt senare och då med min Annika och lille Leon som då var två år gammal..

Mallorca Våren 1965

Mallorca Våren 1965

Åter i Stockholm bodde jag säkert kvar på Smålandsgatan fram till maj månad ensam men sen så lämnade min hyresvärd tillbaka lägenheten för att han skulle flytta till Montreal och jobba där på nån flott hotel. Var skulle jag nu bege mig?

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *