Del 50 Ödet

En av sommarkvällarna 1968 tillbringade jag på Restaurang Cecil en trappa upp där Alexandra Charles drev ett av Stockholms hippaste diskotek. Jag hade det stället som en av mina favoriter denna sommar när jag ville gå dansa, det vill säga träffa människor, bli bekant med dom kanske hitta någon som det kunde bli något alldeles speciellt med. Det var ju alltid ett lotteri när man gick på diskotek. Där fanns ett mönster som var välbekant. Musiken, dansen, iakttagandet av andras lycka eller olycka. Jag var en iakttagare av stora mått.

IMG_9291 - kopiaJag trivdes bäst när jag stod i ett hörn och tittade på skådespelet framför mig. Då och då så hade jag lust att bjuda upp någon och gjorde det och jag märkte i regel redan efter en dans om det kunde bli något mer än just en dans.
cecil0001Det kunde hända att jag fick med mig en flicka hem eller kunde få följa hem en annan. Men oftast så promenerade jag hem ensam efter en danskväll såvida jag inte hade sällskap av någon eller några andra killar som jag var ute med ibland. Då kanske man fortsatte till ytterligare ett ställe för att få nån utdelning men för det mesta så slutade kvällen på ett nattöppet Taxikafé som hette Röda Rummet och låg på Norra bantorget. Café Röda Rummet slog upp dörrarna första gången den 8:e mars 1926.
cecil0004Stockholms yrkeschaufförer hade under en längre tid letat efter lämplig lokal till sina förare. Det gamla anrika fiket Café Auto räckte inte längre till.

Där fick man visa att man kunde stå rakt innan man blev insläppt av vakten. Var man väl insläppt så tog man sig alltid en smörgås med stekt falukorv och ett stekt ägg ovanpå. Sen satt man och kunde lyssna runt och kolla in alla andra nattsuddare som hade hamnat där efter dom hade förirrat sig hit.
cecil0006Det var mestadels fullsatt och servitriserna sprang alltid benen av sig för att alla ville ha allting genast. Stämningen var alltid god och eftersom det inte serverades alkohol så lugnade folket ned sig efter att de hade fått lite mat, en pilsner eller nån kopp kafé i sig.
Men nu åter till denna speciella utekväll på Restaurang Cecil på Biblioteksgatan mitt i hjärtat av Stockholm.
Denna augustikväll var det ett uppträdande inne i restaurangen. En amerikansk musiker hade en show på gång.
cecil0007Det var mycket folk som trängdes vid ingången och när jag som höll till en trappa upp i diskoteket tillfälligt kom ned så fick jag lust att gå in i restaurangen och se om det fanns nån möjlighet att titta på showen. Det såg inte omöjligt ut och jag hängde mig kvar mellan diverse bord och tyckte att det var rätt bra fart på denna artist. Det var trångt och det stod fler än jag mellan borden och man fick ducka sig lite för att inte blockera synfältet för dom betalande restauranggästerna som just hade avnjutit sina måltider innan showen skulle dra igång. Jag hade hamnat väldigt nära ett bord där det satt ett damsällskap på tre personer som nyfiket tittade mot scenen precis som jag. Efter ett tag så blev min lätt hukande ställning lite obekväm och jag frågade om jag kunde sätta mig lite lätt på den ena flickans armstöd. Och det var så allting började. Våra blickar hade mötts och jag hade fått ett positivt svar och nu satt jag där och tyckte ännu bättre om showen. Nu upplevde jag samma show ”tillsammans” med en söt tjej sittandes väldigt nära henne på hennes stols armstöd. Det kändes som en intim inbjudan och när showen var över och alla applåder hade klingat ut reste jag mig och frågade flickan om hon ville gå upp med mig till diskoteket för att dansa. Hon samtyckte och vi tog oss båda en trappa upp för att där gå ut på dansgolvet och börja röra oss till musiken.
cecil0009

Minns ej vad det var för nån låt men minns att det kändes helt rätt efter den berömda första dansen och vi fortsatte ett antal låter till innan vi begav oss ned till restaurangen igen för att hon skulle säga adjö till hennes syster som var den andra tjejen som såg mycket yngre ut. Även hon hade hittat en kavaljer under tiden och det visade sig att jag kände den killen från fotoskolan där han utbildade sig till fotograf. Dom tog farväl av varandra och systern försvann sedan med sin nyvunne beundrare ut till Stockholmsnatten. Jag minns att den killen hade en sportbil och att dom tog sig därifrån i denna. Inga andra detaljer om detta plötsliga möte minns jag mer än att jag mötte honom en dag när skolan hade börjat igen några veckor senare.
Sen begav sig min nyvunna danspartner och jag åter en trappa upp och fortsatte dansa. Det finns ett ögonblick inmejslat i mitt minne från denna kväll och denna minnesbild innehåller en försiktigt varsam rörelse från min hand uppför denna flickas rygg och en bit nedför midjan när vi dansar lite senare till en långsam låt. Hon hade en vacker gul sidenblus och hennes svarta byxor var gjorda av tunn crepes. Det kändes behagligt att hålla handen kring hennes midjan.
cecil00011I samma ögonblick visste jag att jag hade hittad något alldeles speciellt här i livet. Det var varmt och skönt och det kändes som om tiden stod still. Vi dansade och höll i varandra och behövde inte prata så mycket utan allt hände av sig själv. När vi hade dansat färdigt så lämnade vi lokalen och jag frågade om hon ville följa med mig hem på en kopp Te till Riddargatan.
Hennes förtroende för mig var tydligen sådant att hon inte tvekade utan vi tog en promenad nedför Riddargatan och nådde min lilla bostad efter en stund. Där satt en stark lampa i taket i den lilla hallen och nu så var vi äntligen på privat område. Vi höll i varandra hårt och kysste varandra och njöt utav den stunden. Vi bekantade oss lite med varandra och båda tyckte att det fanns ingen anledning att forcera någonting för att vi skulle även finnas dagen efter tillgängliga för varandra. Så det stannade vid att vi kramades lite och sedan så skulle Annika ta sig hem på något sätt. Hon hade ett rum på Floragatan som även det låg på Östermalm. Där fanns hennes Mamma och syster som just då var några dar på besök i stan.
cecil00020Vi skulle ses kvällen efter på biografen Puck som låg på Sibyllegatan på Östermalm. Klockan sju skulle förställningen börja. Vad filmen hette minns jag ej men det var inte det viktigaste utan enbart anledning till att vi skulle ses igen.
Vilken fin början på en kärlekshistoria som hängde på en oerhörd skör tråd skulle det visa sig. Dagen efter så var det dåligt väder på eftermiddagen och jag höll mig hemma och låg glad i sängen och läste. Klockan var kring sextiden och jag hade hela dagen sett fram mot det stundande mötet med denna ljuvliga varelse som jag hade lärt känna en aning kvällen innan. Då ringde det i min fasta telefon och det var en kompis till mig som lät rätt upprymd och började med ”Du får komma hit omedelbart – hon är här – och hon vill att du skall komma genast. Vi sitter här hos en väninna till henne och ha ett litet party och hon bad mig att ringa dig”.
cecil00021Vad skall jag göra nu tänkte jag. Detta var inte vilket erbjudande som helst utan detta var en milstolpe i en relation som jag hade odlat under en tid med en mycket vacker kvinna som hade blivit förtjust i mig och jag i henne. Jag hade mött henne på Sturehof och talat med henne ett antal gånger under en kortare tidsperiod. Hon hade öppnat sig mer och mer för mig och jag var väldigt intresserad i hennes framförallt fysiska behag. Även allt annat kändes intressant och spännande men samtidigt farligt och krångligt. Hon arbetade som en duktig damfrisörska på en mycket känt hårsalong på Birger Jarlsgatan nära Stureplan. Hon såg ut som en vacker filmstjärna, välklädd, elegant, världsvan, i den spännande trettioårsåldern. Hon var gift och hade en liten dotter men var olycklig. Vad såg hon i mig? Ju hon såg en utväg. Hon trodde att en relation med mig skulle underlätta för henne att kunna bestämma sig om hon skulle skilja sig och börja ett nytt liv. Detta var en lek med elden från min sida. Jag uppmuntrade henne att göra sig fri men jag lovade inte att jag skulle vara hennes befriare eller bättre sagt hennes lösning. Men visst skulle jag gärna ha legat med henne och nu ringer min kompis och säger att hon är redo för detta steg. ”Hon bad mig vara diskret men tydlig samtidigt – du är väntad – kom genast!!”
cecil00018Jag började tänka febrilt och försökte förklara för honom mitt dilemma som hennes önskemål hade åstadkommit. Han sa bara att det är klart att du ska komma genast – det är fritt fram och du kommer att ångra dig om du tackar nej till detta tillfälle.
-Ja jag vet och det är just det som gör det här så jävla svårt men jag måste tänka över det här en stund. Jag kan ju inte nå den andra tjejen. Hon hade inget telefonnummer så jag kan ju inte nå henne för tillfället och skjuta upp våran träff, så jag måste få lite tid att bestämma mig. Ring mig om en kvart.
Det ringde redan efter 10 minuter och jag hade fortfarande inte kommit fram till vad jag skulle göra.
-Ge mig mer tid stönade jag och la på luren och nu insåg jag att jag låg riktigt illa till med tiden. Det närmade sig deadline. Vi skulle ses kvart i sju vid biografen och det regnade utanför och här satt jag och var tvungen att välja mellan ett pågående projekt där enbart avslutet väntade, det vill säga åtminstone den fysiska delen av avslutet och på den andra sidan hade jag att välja ett helt nystartad men mycket, mycket lovande långtidsprojekt som kunde ge stor utdelning på sikt. Bättre en mindre fågel i handen en en större på taket – kom jag att tänka på.
cecil00025Nej nu får jag inte tänka så kortsiktigt samtidigt som jag såg mig redan ligga i sängen med den vackra hårfrisörskan som längtade efter att vara med mig. Så hade hon uttryckt det när jag mötte henne bara för två dagar sedan. Hon skulle snart vara redo för det och nu var hon redo men tydligen var inte jag det i denna avgörande stund. Tänk om hon hade ringt igår eftermiddag men då hade jag å andra sidan inte träffat denna Annika som jag nu skulle vara hos om en tio minuter.
Jag kände att min kroppsvärme steg och jag var tvungen att gå omkring i rummet och ut i hallen och såg ett ansikte som väntade på mig och sa kommer du inte snart jag har väntad på dig så innerligt och mina tankar snurrade runt men nu så kom jag plötsligt att tänka på hur jag hade kramats med Annika natten innan och nu insåg jag att jag måste titta framåt och självklart satsa på denna helt nya och fräscha relation som inte skulle innehålla alla dessa komplikationer som den andra kunde medföra.
Jag bestämde mig och tog på mig en fräsch skjorta och precis när jag skulle lämna lägenheten så ringde det igen och jag svarade.
cecil00023Det var hårfrisörskan personligen som talade till mig och jag hörde på rösten att hon trodde sig redan veta svaret.
Jag sa helt ärligt att jag var själv nästan förkrossad över att jag inte kunde ta mig till henne men det var tyvärr inte möjligt i nuläget och det var ju sant. Det var ett kort svar och jag hörde hennes besvikelse i rösten när jag tog farväl av henne. Vi sågs även fortsättningsvis ibland på Sturehof men då var det inte aktuellt längre med en fortsättning av den intima relation vi hade haft med varandra. Hon fortsatte med att vara gift så länge jag hade kontakt med henne och jag hoppas att det ordnade sig för henne. Vad har det blivit av alla människor som man har gjort besvikna i sitt liv?
Men nu åter till händelsen den kvällen jag och Annika skulle se vår första film tillsammans. Jag var nu ute i senaste laget och jag tänkte att om det vill sig illa så kommer ingen att finnas vid biografen som väntar på mig.
cecil00027Jag var nu bra försenad när jag sprang Sibyllegatan upp mot biografen i regnet och var dyblöt och svettig när jag kom in i den nästan tomma vestibulen och nyfiket spanar omkring och där så står hon försynt i ett hörn. Snyggt klädd och med ett blygt och vackert leende står hon där och lyser upp när jag närmar mig och jag ber om ursäkt för min sena ankomst samtidigt som vi löser två biljetter och sen beger oss in i salongen där jag eftersvettas under säkert halva föreställningen medan jag håller hennes underbara mjuka lilla hand och jag vet redan då att det kommer bli en underbar och lång resa tillsammans med henne.
cecil00032


Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *